Klik door naar de pagina Ds.Visserprijs voor alle informatie over de Ds.Visscherprijs en (genomineerde) dissertaties

De genomineerden voor de Ds. Visscherprijs 2018 zijn bekend

Op donderdagmiddag 22 maart 2018 wordt voor de twaalfde keer de Ds. Visscherprijs uitgereikt voor... lees meer »

Paradigmaverschuiving

Geplaatst op: maandag 08 januari 2018
In mijn oratie bij de Universiteit Maastricht, in 1997, sprak ik over de paradigmaverschuiving in de visie op zorg voor mensen met een verstandelijke handicap, die in de jaren negentig van de vorige eeuw plaatsvond.
Lees volledig artikel

Samenvatting

In dit artikel wordt het begrip paradigmaverschuiving en de gevolgen volgens Kuhn ter discussie gesteld. Er worden drie al langer en nog steeds bestaande paradigmata (defectparadigma, ontwikkelingsparadigma en burgerschapsparadigma), en een paradigma in opkomst (intersectionaliteitsparadigma) besproken. Daarna worden enkele mogelijkheden voor de toekomst besproken.

Summary

In this article the concept paradigm shift and the consequences according to Kuhn are discussed. Three already longer and still existing paradigms (defect paradigm, development paradigm and citizen paradigm), and a coming paradigm (intersectionality paradigm) are discussed. Then some possibilities for the future are discussed.

Beleid & Management

Dit artikel werd door Ad van Gennep bij gelegenheid van zijn 80ste verjaardag aangeboden als ’afscheidsartikel’ na een lange en invloedrijke loopbaan in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Een reflectie op geschiedenis en toekomst van de gedachtencontext van de zorg. Inspirerend voor zowel wetenschappers als professionals.  

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Log hieronder in of word abonnee om het volledige artikel te downloaden.

Als abonnee van NTZ ontvangt u vier keer per jaar het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen en heeft u volledig toegang tot de online artikelen.

Wilt u eenmalig of slechts enkele artikelen van NTZ lezen? Dan biedt MyJour voor u wellicht de oplossing. Hier krijgt u voor 4,98 euro toegang tot een wetenschappelijk artikel dat eerder in NTZ is gepubliceerd.