Klik door naar de pagina Ds.Visserprijs voor alle informatie over de Ds.Visscherprijs en (genomineerde) dissertaties

De genomineerden voor de Ds. Visscherprijs 2018 zijn bekend

Op donderdagmiddag 22 maart 2018 wordt voor de twaalfde keer de Ds. Visscherprijs uitgereikt voor... lees meer »

Wijs met Psychofarmaca

Geplaatst op: vrijdag 08 september 2017
Over de afbouw van psychofarmaca en het effect op de begeleidingsintensiteit van mensen met een verstandelijke beperking
Lees volledig artikel

Samenvatting

In de gehandicaptenzorg worden vaak cliënten aangetroffen met gedragsproblematiek. Vooral in het verleden werden er bij deze mensen regelmatig psychofarmaca ingezet; medicatie welke ontwikkeld is voor de behandeling van psychiatrische stoornissen. Echter, velen van hen hebben geen aantoonbare psychiatrische stoornis. Het middel wordt dan ingezet in de hoop het probleemgedrag te verminderen. Psychofarmaca (welke worden ingezet buiten het indicatiegebied waarvoor ze ontwikkeld zijn; ook wel off-label medicatie genoemd) kunnen grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, naast dat het de cliënt beperkt in zijn doen en laten. In het huidige onderzoek is binnen Amerpoort en Sherpa gekeken naar het effect van de afbouw van psychofarmaca op het gedrag van de cliënt, de begeleidingsintensiteit en het gehele proces daaromtrent. Er is gebruik gemaakt van een mixed method design, waarin zowel vragenlijsten als interviews werden toegepast. Gebleken is dat in de meeste gevallen de ondersteuningsbehoeften van de cliënt gelijk bleven, al nam probleemgedrag af. De afbouw van psychofarmaca zorgde voor gelijke of (tijdelijk) verhoogde begeleidingsintensiteit, wat veelal positief ervaren werd. Verder werd duidelijk dat met name multidisciplinair samenwerken, voorlichting en goede kennisoverdracht de kans van slagen van een afbouwtraject doen vergroten.

Summary

Whereas the use of psychotropic medications in the treatment of psychiatric disorder is justified, the management of challenging behaviour in people with intellectual disabilities through psychofarmaceutical intervention remains controversial. When the behaviour does not stem from an underlying mental illness, the use of psychotropic medication is off-licence as well as lacking the evidence of efficacy for it. Off-label prescription of these farmaceuticals means serious health risks. Using a mixed method of qualitative and quantitative research (questionnaires and interviews), this study showed the effects of drug withdrawal on the behaviour of people with intellectual disabilities, their needs of support and care and the entire process and organization. Outcomes suggested that the support and care remained either consistent or was temporarily intensified (albeit in a more positive way), while challenging behaviour was reduced. Furthermore, research outcomes emphasized that, in particular, multidisciplinary cooperation, sharing information and good knowledge transfer increase the opportunity in successful drug withdrawal.

Beleid & Management

In dit artikel wordt verslag gedaan van een onderzoek bij Amerpoort en Sherpa naar het effect van de afbouw van off-label toegepaste psychofarmaca op het gedrag van de cliënt en de begeleidingsintensiteit.

Het artikel is van belang voor artsen, psychiaters en gedragswetenschappers die te maken hebben met mensen met verstandelijke beperkingen en gedragsproblemen bij wie psychofarmaca worden toegepast.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Log hieronder in of word abonnee om het volledige artikel te downloaden.

Als abonnee van NTZ ontvangt u vier keer per jaar het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen en heeft u volledig toegang tot de online artikelen.

Wilt u eenmalig of slechts enkele artikelen van NTZ lezen? Dan biedt MyJour voor u wellicht de oplossing. Hier krijgt u voor 4,98 euro toegang tot een wetenschappelijk artikel dat eerder in NTZ is gepubliceerd.